Det er borgmesterens ansvar – kommunaldirektøren tog skraldet

Jeg er jo ellers flittig læser af alle kommunale referater, men jeg kunne ikke finde noget om en borgerrådgiver. Det undrede mig, når nu puljen til statslige midler til en borgerrådgiver blev lukket for ansøgninger i august. Derfor skrev jeg forleden et læserbrev.

Det blev ved med at nage mig, så jeg ringede rundt til nogle kommunalbestyrelsesmedlemmer, og jeg lavede en anmodning om aktindsigt. Jeg fandt ud af, at en borgerrådgiverfunktion HAR været behandlet.

Men på et lukket punkt i økonomiudvalget!

Kommunaldirektøren har ifølge Nordjyske beklaget, at punktet var lukket. Herefter er det blevet åbnet. Men borgerne kan stadig ikke se beslutningen i referatet.

Meget behændigt gjort af kommunaldirektøren at lægge sagen død ved at beklage fejlen. Men ansvaret for økonomiudvalget ligger hos borgmesteren. Jeg tror da også, at han har haft mulighed for at udtale sig til Nordjyske. Men hvis man ikke beklager sine fejl, har man så ikke alligevel begået en fejl? Borgmesteren ved forhåbentlig godt, at man ikke bare må holde beslutninger skjult for borgerne.

John Christiansen (S) synes, at ”borgerne bliver hjulpet ud over alle grænser med at anke sager, der går dem i mod”. Han synes åbenbart ikke, at borgernes retssikkerhed skal styrkes med en borgerrådgiver. Han vil hellere acceptere at kommunen går over grænsen i sagsbehandlinger for at finde spare på pengene. Jeg vil gerne præcisere, at det ikke er kommunens opgave at gå over grænsen i sagsbehandling. Det er kommunens opgave at udføre sagsbehandling efter lovgivningen!

Viggo Vangsgaard (SF) synes heller ikke, at en borgerrådgiver er vigtig. Han har ikke fantasi til at finde pengene, når statsfinansieringen udløber. Det lyder som én fra et helt andet parti.

Jette Jepsen (RV) vil egentlig gerne have en borgerrådgiver og gik også i mod beslutningen i økonomiudvalget. Men hvis det var vigtigt for Jette Jepsen, kunne hun jo have båret sagen ind i kommunalbestyrelsen. Jeg vil gå så langt som til at sige, at det burde hun.

Det mest underfundige er måske, at pengene til en borgerrådgiver i kommunen kommer fra Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten fra folketingets forhandlinger om finansloven 2021.

En ting er at borgmesteren undlader at tage ansvar for sine fejl. Men er de kommunale politikere fra de øvrige partier alle blevet Venstre-tilhængere?